Blogi 4

 Sosiaalisessa mediassa vihapuhe ja kommentointi on melko yleistä ja nykypäivänä olemme tottuneet siihen, että ulkonäköämme kommentoidaan 

Ulkonäköön liittyvä kehuminen sekä kritiikki vaikuttavat ulkonäköpaineiden muodostumiseen ja ylläpitämiseen. On tärkeää tietää, että edes positiivinen palaute ulkonäöstä ei välttämättä tunnu vastaanottajasta kivalta. Päinvastoin jotkin nuorten naisten Instagram-käyttöä koskevat tutkimukset ovat osoittaneet, että ulkonäön ylistäminen on esineellistämistä ja johtaa tyytymättömyyteen omassa kehossa. Erään tutkimuksen mukaan pelkkä muiden kuvien vastausten lukeminen aiheutti käyttäjässä negatiivisia tunteita. 


On selvää, että monet sosiaalisen median verkostot, kuten Instagram, perustuvat täysin kuviin, jolloin käyttäjiä rohkaistaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota ulkonäköön ja visuaalisuuteen. Yli puolet suomalaisista sosiaalisen median käyttäjistä on sitä mieltä, että ulkonäön positiivinen kommentointi on sosiaalisesti hyväksyttävää. Erityisesti nuoret ja naiset pitävät kehuja sosiaalisessa mediassa hyväksyttävänä. 


Naiset ovat vähemmän valmiita kommentoimaan toisten pukeutumista ja tunnustettuja persoonallisuuksia kuin miehet, mutta he ovat vastaanottavaisempia positiivisia kommentteja kohtaan. Instagramin käyttäjät ja nuoremmat saavat todennäköisemmin kommentteja ulkonäöstään kuin vanhemmat vastaajat, muuta sosiaalista mediaa käyttävät tai ne, jotka eivät käysosiaalista mediaa ollenkaan. 

Ulkonäkökritiikki ei ole pelkästään yksittäisten henkilöiden aikaansaannos, vaan sosiaalisen median normit tukevat tätä standardia. Tällainen keskustelukulttuuri kuitenkin vaarantaa erityisesti nuorten hyvinvoinnin, koska se johtaa monenlaisiin ulkonäköpaineisiin ja kehonkuvaongelmiin. 



Monissa olosuhteissa katsojan huomio kiinnittyy ulkonäköön, koska se on ensimmäinen asia, jonka huomaamme. Nuorten olisi hyvä olla tietoisia siitä, että vaikka monet sosiaalisen median sivustot pakottavat muita kommentoimaan heidän ulkonäköään, jopa myönteiset kommentit voivat johtaa ulkonäköpaineisiin. Toisin sanoen olemme helposti vakuuttuneita tukemaan niitä haitallisia normeja, joille olemme alttiina ulkoisten tekijöiden seurauksena - ja joille erityisesti nuoret naiset joutuvat alttiiksi. 

Tästä johtuen on elintärkeää valistaa nuoria ulkonäköpaineista ja ulkonäkökommentoinnista sekä tavoista käyttää sosiaalista mediaa vähemmän paineistavasti. Vaikka valtaosa erityisesti nuorista naisista on joutunut kohtaamaan sosiaalisen median aiheuttamia ulkonäköpaineita, on aihe kaikille nuorille yhtä tärkeä ja ajankohtainen. 



Nuoret ovat niitä, jotka ymmärtävät kuinka sosiaalista mediaa voidaan hyödyntää monin eri tavoin. Monet nuoret käyttävät sosiaalisen median kanavia paljon kyvykkäämmin ja älykkäämmin kuin vanhemmat ihmiset. Tämän takia nuorilla on loistava lähtökohta ajatella parempaa sosiaalisen median käyttöä ja rakentaa uusia standardeja. 

Kommentit